STIL U POLITIČKIM GOVORIMA

Published by

on

Politički PR je zadužen za izgradnju imidža političke stranke ili političara. Naravno komunikacija mora imati svoju ciljanu publiku i ne smije se temeljiti na lažima, što je u današnjoj politici, pogotovo u hrvatskoj, rijetkost. Antička podjela kaže kako se priprema govora sastoji od nekoliko faza: Prikupljanje argumenata, zapamćivanja i izvedbe.

Stil se odnosi na treću fazu koja podrazumijeva izbor riječi, figura,frazema, uključivanje humora, digresije itd.

Izvor-
https://www.google.com/search?q=political+speeches+blah+blah&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwi2nr2W097hAhVEpIsKHXZABOYQ_AUIDigB&biw=1366&bih=657#imgrc=CHbC7fk48-3BTM:

Kako znati koji stil odabrati?

Ono što je važno kod izbora stila je izabrati što će se od svega toga koristiti u određenoj situaciji i pred kojom publikom. Moramo biti načisto što treba uvećati što umanjiti, gdje treba govoriti s uzbuđenjem, a gdje mirno, što veselo ,što ozbiljno, što uzvišeno, što jednostavno, što trijezno a što duhovito.

Druga važna faza

Koju ćemo vrste metafore, govornih figura i misli upotrijebiti u našem govoru, te koju ćemo metodu usvojiti i na kraju kakav ćemo raspored riječi primjeniti da bismo dobili željeni efekt. Najvažnije je da u političkom govoru i govoru općenito jasnoća,primjernost riječi, jezična i gramatička ispravnost i govorni ukrasi budu usavršeni.  Sve ove točke pomažu nam u pridobivanju publike, odnosno pridonose da nam publika više vjeruje, što je izuzetno važno u politici. Jer što nas publika radije i s većim užitkom sluša, sklonija nam je više i lakše vjerovati.

Stil hrvatskih političara

Izvor-
https://www.slobodnadalmacija.hr/novosti/hrvatska/clanak/id/322989/milanovic-s-plenkovicem-bih-mogao-ali-s-hdz-om-ne-plenkovic-ova-debata-je-lijep-demokratski-iskorak

Svaki političar stvara i njeguje svoj vlastiti stil. Plenković njeguje profinjenost zajedno s malom dozom bahatosti, Milanović pokazuje agresivnost i bahatost dok Bandić ide sa stilom ”Čovjek iz naroda” što mu očigledno dobro prolazi.

Uz sve to politčar se uvijek mora prilagoditi događaju i publici. Iako zvuči kontradiktorno, s jedne strane biti svoj s druge strane prilgaođavati se , zapravo nije. Vlastiti stil i osobnost političar uvijek zadržava, ali i pomno bira riječi kojima će izreći istu stvar pred različitom publikom ili u drugačijem govorničkom kontekstu.

Izvor:

Gabrijela Kišiček- ”Retorika i politika”

Autor: Karmela Poljuha

Leave a comment