ČUDO U KOPAČKAMA

Published by

on

Vidjeli smo, neki srećom uživo, neki samo na snimci. Vidjeli smo čovjeka koji pleše po travnjaku kao da je na plesnom podiju. Vidjeli smo ga kako zaobilazi igrače kao čunjeve. ”Mali zeleni”, kako su ga s pravom nazivali, svakom svojom pojavom ostavio je neizbrisiv trag. Usprkos mnogim aferama koje je stvorio svojom ovisnošću o drogi i lošim primjerom, možemo reći da je bio hodajući Bog u svijetu nogometa. Današnje nogometne mega zvijezde su nekoć mogli samo sanjati da se kreću kao on. Doduše, neki od njih i dalje sanjaju. U vrijeme kad je nogomet bio sporiji i sa manje taktike nije predstavljalo problem za malog zelenog. Treba li zabiti pogodak? Nema problema, prošetao se kroz neprijateljsku obranu. Treba li pobijediti talijansko prventstvo sa deset komada drveta? Nema problema, može i dvaput. Treba li pobijediti svjetsko prventstvo? Nema problema, poslužio se i rukom. ”Božja ruka” kako ju je sam prozvao, odnosi se na utakmicu u kojoj si je nedozvoljeno pomogao i upisao pogodak, no koga briga kad je on u pitanju. Možda već sad znate o kome se radi ali idemo još malo o njegovom životu i karijeri.

Kao peto od osmero djece u obitelji Chitora i Tote , rođen je u Villa Fioritu, radničkoj četvrti Buenos Airesa. Francisco Cornejo, scout Argentinos Juniorsa, prvi je uočio malog zelenog Tada je izjavio: “Sve, baš sve je mogao napraviti s loptom. Glava ili noga, svejedno. Lopta se jednostavno lijepila za njega.” Dana 20. listopada 1976., sa nepunih 16 godina, odigrao je svoj prvi susret za seniore Argentions Juniorsa. Tada je postao najmlađi prvoligaški nogometaš u povijesti argentinskog nogometa. U tome periodu su se Juventus i Barcelona počeli raspitivati za “malog zelenog”. No, nisu bili jedini, u igri su bili Arsenal i Sheffield United. Brzo su odustali kada su čuli za početnu cijenu od 800.000 funti. Tada je to bio prilično velik novac. Ostao je u Argentini i 1981. godine s klubom Boca Juniors, osvojio je naslov prvaka Argentine. Godine 1984. potpisao je za talijanski Napoli s kojim je osvojio dva naslova prvaka Italije (1987. i 1990.), a 1989. osvojio je i Kup UEFA, prvi europski naslov Napolija. Na svjetskom prvenstvu u Meksiku 1986., je s Argentinom osvojio naslov prvaka svijeta u dvoboju s reprezentacijom Zapadne Njemačke.

Tko zna, možda je ”mali zeleni” bio toliko talentiran jer je imao hrvatske korijene. Bilo kako bilo, jedna od najvećih ikona u povijesti nogometa, počivaj u miru.

Jedan jedini, legendarni, Diego Maradona!

Mario Ožbolt

Previous Post
Next Post