ZAŠTO JE SVJETSKO NOGOMETNO PRVENSTVO U „NENOGOMETNOJ“ ZEMLJI?

Published by

on

Koje benefite će Katar imati od Svjetskog prvenstva u nogometu koje se u studenom i prosincu održava u jednoj zemlji kao što je Katar? Promocija države svakako, Mundijal se izuzetno prati u svijetu, a promocija Katara mogla bi biti višestruka.

Katar je promovirao svoje domaćinstvo turnira kao predstavnik arapskog svijeta i privukao je podršku iz svih država članica Arapske lige. Svoju su ponudu također pozicionirali kao priliku za premošćivanje jaza između arapskog svijeta i Zapada.

Složeni proces lobiranja, glasovanja i na koncu stvaranja klime koja će ovoj zemlji donijeti Svjetsko nogometno prvenstvo traje zaista dugo, jer zemlja domaćin mora pripremiti cjelokupnu infrastrukturu za natjecanje. Nije to neka europska ili južnoamerička zemlja koja ima izgrađene stadione, već država kojoj trebaju godine da ih pripremi. Da ne govorimo koliko je radnika poginulo od vrućine na izgradnji tih istih stadiona. Nehumano!  Moćnici ove zemlje borili su se sa činjenicom da je kalendarski gledano, ovo natjecanje koje se održava u ljetnim mjesecima nemoguće provesti u jednoj zemlji gdje je tada, u lipnju i srpnju  temperatura zraka preko 40 stupnjeva celzijevih. „Dobro, koliku želite temperaturu na travnjaku?“ – pitali su organizatori. Dakle bili su spremni na sve. 

Pogledaj video

Neće Svjetsko prvenstvo u nogometu značajnije pokrenuti nogometni sport  u ovoj arapskoj državi nakon turnira. Niti će instrastruktura puno značiti domaćinu nakon svega. Ali, čim je svjetska krovna nogometna organizacija – FIFA pristala da se Svjetsko prvenstvo igra u promjenjenom terminu, odnosno zimi, u studenom i prosincu ove godine, puno je upitnika ostalo u glavama. Tko će zapravo najviše profitirati od Svjetskog prvenstva u  Kataru 2002. godine? Ili je već profitirao?

Anamarija Alebić

Leave a comment