Evo zašto ne bi smjeli koristiti više puta plastičnu bocu za jednokratnu uporabu

Published by

on

Izvor: ljepotaizdravlje.hr

Svi smo barem jednom u životu kupili vodu u plastičnoj boci i kasnije tu bočicu nastavili koristiti. Vjerujem da se to svima desilo više od jednom u životu iako smo dosad već naučili da bi trebali izbjegavati korištenje jednokratke plastike jer je to štetno za okoliš. Mnogi ne znaju da korištenje takve plastike štetno utječe i direktno na naše zdravlje.

Plastične jednokrate boce mogu pri ponovnom korištenju biti odlično mjesto za množenje štetnih bakterija zbog nemogućnosti temeljitog čišćenja. S vremenom se ta plastika može oštetiti te su ta mjesta odlično mjesto za skupljanje bakterija i njihov rast. Također često boce ostavljamo na mjestima gdje je visoka temperatura (npr. ljeti u autu) što opet omogućava brže množenje bakterija.

Većina tih boca je napravljena od materijala koji su štetni za naš organizam. Iako se na to danas obraća više pažnje te je na svim bocama naznačeno od čega su napravljene i ne koriste se neki materijali za koje je dokazano da su iznimo štetni, poput npr. bisfenola a (BPA). Još uvijek se mogu pronaći kemikalije koje su potencijalno kancerogene, npr. antimon.

One sadrže mikroplastiku koju puste u tekućinu koja se nalazi u boci. Znanstvenici tek moraju otkriti u kojoj mjeri ona utječe loše na naš organizam, no neka istraživanja pokazuju kako može poremetiti endokrini sustav, organe koji reguliraju metabolizam, rast i reprodukciju razvoja, imunološki sustav i dr.

Ovi razlozi uz činjenicu da su štetne za okoliš, su i više nego dovoljni da nabavite bocu koju možete više puta koristiti. Danas ih zaista možemo pronaći u svim bojama, dizajnima, veličinama. Također se rade od različitih materijala pa ima izbora za svakoga.

Katarina Mlinarić

Leave a comment