PET RAZLOGA ZAŠTO UPISATI FAKULTET NAKON 35.-e

Published by

on

Za učenje i novi početak nikad nije kasno. Nekima možda iritantna, meni je ova izreka životni moto broj jedan. Iako nas uče životnim koracima: fakultet nakon srednje škole, posao, brak pa roditeljstvo, izmiješani redoslijed nosi svoje prednosti. Postoje brojni razlozi zašto je studiranje nakon 35-e lakše no osvrnut ću se na samo neke, meni najvažnije.

  1. Motivacija, želja za samo razvojem i pomicanjem vlastitih granica glavni su pokretač stjecanja novih znanja. Osobe koje imaju radnog iskustva više od deset godina jasnije znaju u kojem smjeru se žele razvijati, svjesnije su postojećih znanja i vještina i lakše ih uklapaju u nova učenja.
  2. Stečeno radno iskustvo prije studiranja olakšava razumijevanje i povezivanje predmetnih tematika. Studiranje uz rad daje širu sliku poslovnog svijeta kojeg možda nismo bili svjesni radeći u samo jednom sektoru, posvećeni samo jednoj vrsti posla.
  3. Zahvaljujući diplomi zaposleni ljudi imaju priliku za napredak u karijeri, a ako se to i ne dogodi na postojećem poslu, lakše ćete pronaći novi. U svakom slučaju studiranje će vam pružiti vlastito zadovoljstvo i obrazovanje koje vrijedi puno više.
  4. Odluka o studiranju neizbježno se odražava na vaš privatni život. U obiteljskim odnosima dolazi do drugačijeg rasporeda obaveza ukućana. Time ostali članovi imaju priliku za preuzimanje svog dijela odgovornosti, posebice djeca, koja su već dovoljno velika i odrasla da ih taj dio izgrađuje i da se osjećaju važnima doprinoseći „obiteljskom rastu“. S djecom se možete natjecati tko će dobiti bolju ocjenu što im može biti dodatna motivacija – pobijediti roditelja!
  5. Ispite polažete u rokovima jer niste došli na studij „bogu krasti dane“ već odraditi što ste si zacrtali u periodu svog života i krenuti dalje. Ovo je posebno snažna motivacija ako studij plaćate sami, iz vlastitog džepa.

Autor: Zdenka Krivohlavek

Leave a comment